
Om Jernbaneforum
Jernbaneforum er navnet på Norges viktigste jernbanekonferanse, som har vært arrangert årlig siden 2003. Bak Jernbaneforum står samtlige regionale jernbanefora i Norge, som er organisert av fylkeskommuner og kommuner langs landets jernbanestrekninger.
Kontakt oss på: post@jernbaneforum.no
Jernbaneforum i 2020 vil avholdes i Oslo Kongressenter 3. mars klokken 9:00-16:00.
Program
08:00 - Registrering åpner
Strekning 1
Øyeblikksbilde på jernbanen i dag
09:00
Velkommen v/Jernbaneforaene og Konferansier

John G. Bernander
Konferansier
Bernander har vært en aktiv, engasjert og poengtert samfunnsdebattant gjennom hele sin karriere. Han vil bruke sin kunnskap fra sin lange erfaring fra ulike roller i politikk og næringsliv til å lede oss gjennom en spennende konferanse med dagsaktuelle tema.

Knut Arild Hareide
Samferdselsminister
Samferdselsminister Knut Arild Hareide er opptatt av klima- og miljøspørsmål, og det er store forventninger til hans prioriteringer fremover. Hva er status på jernbanen i dag, og hva vil være satsingsområdene innenfor jernbane i tiden som kommer?

Kirsti Slotsvik
Jernbanedirektør
Slotsvik kommer til Jernbaneforum for å fortelle om Jernbanedirektoratets arbeid for sektoren i 2020 og planer fremover.

Gorm Frimannslund
Konsernsjef BaneNOR
Hva er status på jernbanen i dag? Frimannslund kommer til Jernbaneforum for å fortelle om dette, utfordringer og veien videre.

Erik Røhne
CEO CargoNet
Det har i flere år vært et stort fokus på å få mer godstrafikk over på bane. Vi vil få høre om hvordan det ligger an med dette arbeidet og hvilke utfordringer vi står ovenfor.
Paneldebatt
Etter å ha fått et innblikk i status på jernbanen i dag, vil Bernander lede oss gjennom en paneldiskusjon med fokus på godstrafikk med overnevnte innledere. Hvordan kan de samarbeide og jobbe sammen mot et felles mål om økt andel godstransport på bane?
10:10 - 10:30 - Pause
Strekning 2
Miljø og togets rolle i det grønne skiftet
10:30

Kirsti Slotsvik
Jernbanedirektør
Med et helhetlig blikk på bærekraftig samfunnsutvikling, skal Slotsvik reflektere over jernbanens sentrale posisjon i det grønne skiftet, nå og i fremtiden.

Aud Tennøy
Forskningsleder i avdelingen for mobilitet hos Transportøkonomisk institutt
Aud Tennøy har jobbet med ulike problemstillinger knyttet til byutvikling og byplanlegging i mer enn 20 år, som byplanlegger og som forsker. Hun kommer til Jernbaneforum for å blant annet fortelle om stasjonsplassering og byutvikling. Vil det være mest fordelaktig å plassere stasjoner i- eller utenfor bysentrum?

Hans Erik Ringkjøb
Ordfører i Voss
Voss har gjennom de siste årene vært i stor vekst, og det er lagt store ressurser i utvikling, særlig gjennom knutepunktet der jernbanen er det sentrale. Ordfører Ringkjøb kommer for å fortelle om bygdeutviklingen som er gjort i Voss, effekter av dette og forventninger til fremtiden.

Anja Bakken Riise
Leder for Framtiden i våre hender
Riise har studert utviklingsstudier og har tidligere jobbet som leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond og som byrådssekretær for Oslos miljøbyråd. Vi vil få høre om hennes synspunkter på togets rolle i det grønne skiftet og hvor hun mener fokus bør ligge i fremtiden.


Debatt: Helge Orten (H) og Bengt Fasteraune (Sp)
Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget
Hvordan skal Norge klare å møte det økende ønske om å bruke tog som reise form og for frakt av gods?
11:45 - 12:30 - Lunsj
Strekning 3
Reiseliv
12:30

Lucie Katrine Sunde-Eidem
Statssekretær for næringsministeren
Hvordan ser regjeringen på toget sin rolle i reiselivet?

Bent-Joacim Bentzen
Fylkesråd for samferdsel i Nordland
Bentzen vil fortelle om reiselivets utvikling i Nordland og mulighetene for økt satsing på reise- og opplevelsenæringen.

Susanna Elfors og Andreas Sidkvist
Grunnlegere av Tågsemester
Fa Facebookgruppe til bedrift. Elfors oppdaget interessen for å feriere med tog i 2011, og i 2014 startet hun Facebookgruppen "Tågsemester" for å finne likesinnede. Hun slo seg sammen med Sidkvist i 2017, og Tågsemester har nå over 100.000 følgere på Facebook. I 1,5 år har de drevet bedriften Kadunk, der de arbeider med å utvikle og oppmundre togferierende via Togsemester.nu - et felleskap for togreisende. Hvert år arrangerer de også Tågsemesterdagen i samarbeid med ulike togaktører og destinasjoner.

Sigrid Elsrud
Togblogger
Sigrid Elsrud er blogger hos Togbloggen.no. Hun har gjort seg erfaringer rundt at det å feriere med tog krever mye mer planlegging enn å reise med fly, og ønsker derfor å gi leserne tips til hvordan de kan planlegge togferie på en enklere måte. Hun er opptatt av både tog som reiseform, og miljøet. Videre deler hun erfaringer fra sine reiser. Hva tenker hun kan gjøres for å legge til rette for å gjøre tog mer attraktivt som ferieform?

Per Arne Villadsen
Adm.dir. i Berg-Hansen Reisebureau AS
Per Arne Villadsen er adm.direktør i Berg-Hansen Reisebureau AS. Selskapet er en del av Aircontactgroup AS. Villadsen har tidligere erfaring fra både finans- og IT industrien. De siste årene har Per Arne tatt et oppgjør med reiselivets fotavtrykk på miljøet, og blant annet oppfordret til mindre reising. Samtidig er Berg-Hansen en aktiv pådriver for bærekraftige reiseopplevelser og mer klimavennlige reisemåter.

Synne Homble
Konserndirektør i Vy mobilitet & reiseliv
Vy satser på reiseliv og har sammen med Fjord1 etablert et nytt reiselivsselskap som skal bidra til mer bærekraftig turisme i Norge. Vy Fjord1 Reiseliv skal tilby miljøvennlige pakkereiser med tog, buss og båt til både velkjente og nye reisemål året rundt. Reiselivsselskapet ønsker å skape vekst i lokal turistnæring og lokale arbeidsplasser, samt bedre samspill mellom nasjonale, regionale og lokale reiselivsaktører. Vi vil få høre om spennende planer og reiselivsambisjoner for fremtiden fra Vy og det nye selskapet, og hva som gjøres for å fremme tog som reiseform i Norge.
13:30 - 13:50 - Pause
Strekning 4
Sømløs mobilitet
13:50

Even Kyseth
Fungerende administrerende direktør i Entur
Entur har som mål å gjøre det enkelt å reise kollektivt. De samler rutetider for tog, buss, trikk og ferge, og skal gjøre det mulig å planlegge hele reisen på ett sted. Kyseth vil fortelle om erfaringer de har gjort med dette så langt, og planer fremover for å gjøre reisene enda mer sømløse.

Endre Angelvik
Direktør for mobilitetstjenester i Ruter AS
Hvordan vil fremtidens mulige selvkjørende biler og busser påvirke kollektivtransporten i byene? Angelvik vil gi oss et innblikk i resultatene fra Oslostudien, som retter et blikk mot fremtidens utfordringer og muligheter i transporttilbudet når teknologien utvikles ytterligere.

Tove Linnea Brandvik
Forbundsleder i Norges Handikapforbund
Brandvik har en lang politisk karriere bak seg, både som ordfører og stortingsrepresentant. Som forbundsleder i Norges Handikapforbund er hun opptatt av å sette handikappedes rettigheter og arbeidet for likestilling på agendaen. Hun kommer til jernbaneforum for å snakke om sine erfaringer, og om utfordringer og muligheter rundt universell utforming på tog og stasjonsområder.

Grethe Skundberg
Kommunikasjonssjef i Kolumbus
Mobilitetsleverandøren Kolumbus har ansvar for buss- og hurtigbåttrafikken i Rogaland, og jobber for at tog, sykkel, gange og bildeling henger sømløst sammen med buss og båt, slik at folk skal komme seg fra A til Å uten bruk av egen bil. Hvordan arbeider de med dette i praksis, og hvilke visjoner har de fremover?
14:40 - 14:50 - Pause
Strekning 5
Konkurranseutssetting - Erfaringer og veien videre
14:50

Hans Henrik Kristensen
Direktør for persontrafikkavtaler i Jernbanedirektoratet
Jernbanen i Norge er inne i en stor endringsprosess. Gjennom konkurranseutsettingen av jernbanestrekningene har markedet blitt mer skjerpet, og kravene til de enkelte aktørene har blitt større. Direktør for persontrafikkavtaler i Jernbanedirektoratet vil gi oss et innblikk i hvordan det jobbes med konkurranseutsetningen, hvilke erfaringer som har blitt gjort i arbeidet, samt videre fremdrift.

Cathrine Elgin
Administrerende direktør i Go-Ahead
Vinnerne av Trafikkpakke 1 Sør, er i gang med drift av banestrekningen. Sørtoget kjører langs Sørlandsbanen fra Oslo i øst og til Stavanger i vest. Elgin vil fortelle om endringsprosessen som har blitt gjort, hvordan oppstarten har fungert, og hvilke utfordringer, målsetninger og muligheter hun ser for Sørtoget framover.

Sverre Høven
Administrerende direktør i SJ Norge
Svenske SJ ble i fjor sommer tildelt Trafikkpakke 2 Nord. Pakken omfatter Dovrebanen, Raumabanen, Rørosbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen, Nordlandsbanen og Saltenpendelen. SJ skal overta strekningene fra Vy 7. juni 2020, og Høven vil fortelle oss om prosessen med overtakelse, endringer i tilbud, ambisjoner og fremtidige planer.

Ståle Rooth
Endringsdirektør i Vy
Vy vant i desember konkurransen om Trafikkpakke 3 Vest. Bergensbanen har alltid vært viktig for Vy. En stor forskjell fremover er at mens statens hittil har kjøpt tjenester av Vy for å kjøre tog, skal Vy nå betale staten for å drifte banestrekningen. Hvilke endringer ønsker Vy å iverksette for å forbedre togtilbudet ytterligere, og hvilke konsekvenser vil dette ha for de reisende?